Aplikasi SPS Lite Modul Kehadiran Murid

Panduan SPS Lite Android / IOS dan Modul Kehadiran Murid #SPS Sistem Pengurusan Sekolah sebagai Panduan Merekod Kehadiran Murid menggunakanSPS Lite Online. Apa itu SPS dan Fungsinya. Bagaimanakah Cara merekod kedatangan murid Menggunakan SPS Lite ke Sistem SPS pusat. Merujuk PekelilingBahagian Teknologi Pendidikan Kemenlerian Pelajaran Malaysia, Sistem Pengurusan Sekolah Modul Kehadiran Murid akan beroperasi sepenuhnya pada Oktober 2014.

PANDUAN MENGEMASKINI MAKLUMAT MURID DI SPS PUSAT

Guru Kelas perlu kemaskini maklumat murid di http://sps.1bestarinet.net SPS Pusat. Sebelum itu sila rujuk Update Murid SPS sebgai Panduan Mengemaskini Maklumat Murid di Sistem Pengurusan Sekolah Pusat.

Aplikasi SPS Lite
Aplikasi SPS Lite

Download Modul Kehadiran Murid dan Panduan Menggunakan SPS Lite bagi memudahkan Guru Kelas Pengurus, Mencatat dan Merekod Kehadiran Murid ke Sekolah. Click Aplikasi SPS Lite Android / IOS untuk Muat Turun Aplikasi keSmartphone Peranti Android / IOS.

APA ITU SPS LITE

  • SPS Lite menyediakan pelantar mudah alih supaya guru mudah mengambil kedatangan  pelajar.
  • Guru boleh mengambil kehadiran murid menggunakan peranti android atau ios.
  • SPS Lite merupakan pilihan merekod kehadiran murid selain daripada menggunakan buku kehadiran murid.

FUNGSI SPS LITE

  • SPS Lite berhubung terus dengan sistem SPS pusat.
  • Terdapat beberapa modul yang berada di dalam SPS Lite namun buat masa ini hanya modul kehadiran sahaja boleh digunakan.
  • SPS Lite adalah satu aplikasi yang ringan dengan hanya menjalankan beberapa fungsi sahaja berbanding sistem SPS pusat.
  • SPS Lite boleh digunakan di dalam talian dan di luar talian internet.

DOWNLOAD PANDUAN DAN APLIKASI SPS LITE

Bahagian Teknologi Pendidikan #KPM memperkenalkan Aplikasi SPS Lite yang bertujuan Memudahkan Guru Kelas mencatat kehadiran murid yang akan bermula sepenuhnya mulai Bulan Oktober 2014.
Penggunaan Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) telah mula dilaksanakan di beberapa sekolah tertentu diperingkat percubaan dan kajian bermula tahun 2013. Maklumbalas dan penambah baikan dilakukan secara berperingkat. Sistem ini dikatakan menggabungkan hampir semua sistem yang ada pada masa sekarang menjadi satu sistem sahaja.
Penggunaan Rekod Kehadiran Murid ke dalam Sistem SPS akan dimulakan secara rasmi bermula 01 Januari 2015. Namun secara berperingkat, sistem masih melalui ujian penggunaan bermula pada 01 Oktober 2014. Walaupun versi laman web Sistem Pengurusan Sekolah Pusat masih ada, namun penggunaan telefon pintar dapat dimaksimakan dengan adanya SPS Lite. Penggunaan SPS Lite ini memudahkan rekod kehadiran murid dibuat.
Advertisements
This entry was posted in org. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s